УКР РУС  


 Головна > Публікації > Моніторинг ЗМІ  
Опитування



Наш банер

 Подивитися варіанти
 банерів і отримати код

Електронна пошта редакцiї: info@orthodoxy.org.ua



Зараз на сайті 62 відвідувачів

Теги
УГКЦ Предстоятелі Помісних Церков іконопис вибори Президент Віктор Ющенко Доброчинність розкол в Україні конфлікти комуністи та Церква Києво-Печерська Лавра Ющенко церковна журналістика милосердя 1020-річчя Хрещення Русі монастирі та храми України Священний Синод УПЦ секти діаспора Археологія та реставрація Приїзд Патріарха Кирила в Україну Вселенський Патріархат забобони Католицька Церква автокефалія УПЦ КП Церква і влада Церква і медицина церква і суспільство Патріарх Алексій II церква та політика Голодомор українська християнська культура молодь постать у Церкві Мазепа педагогіка шляхи єднання Митрополит Володимир (Сабодан) краєзнавство Церква і політика






Рейтинг@Mail.ru






«Ужгород»: Свято живота після утримання обертається проблемами



«Ужгород», Олена Макара, №20 2008

Щоразу в післяпасхальні дні більшає роботи в гастроентерологів - саме в цей час відчутно зростає кількість пацієнтів зі скаргами на розлади в роботі шлунково-кишкового тракту.

Так, протягом цьоготижневих вівторка - середи до міської поліклініки звернулося понад 40 городян із проблемами травлення. Когось непокоїв біль у шлунку, хтось страждав від проносу та блювання, загострилися й хронічні захворювання, як-то: гастрит, панкреатит, холецистит, коліт, виразка тощо. Двох відвідувачів довелося навіть госпіталізувати в гастроентерологічне відділення лікарні.

Усе це Марія Гомонай, гастроентеролог міської поліклініки, вважає насамперед наслідком гастрономічних надмірностей після семитижневого посту, за час якого організм звик до рослинно-вуглеводної їжі, а отже, перебудувався на вироблення відповідних ферментів. Аж раптом у нього "закидають" неймовірну кількість жирної їжі, щедро приправленої майонезом, доповненої ранніми овочами.

З посту ж треба виходити поступово, каже Марія Василівна. До того ж період такого виходу в усіх різний: для абсолютно здорового організму це тиждень, для людей із хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту - до трьох тижнів. У цей час слід вводити в раціон "важкі" продукти потроху; уникати смаженого, віддаючи перевагу вареним, тушкованим і запеченим стравам. Доречні йогурти, кефір та ряжанка.

Проте якщо усе ж таки не втрималися і влаштували "свято живота", лікарка радить з обережністю споживати ранні овочі, особливо редиску й огірки, не захоплюватися майонезом, а також пам'ятати, що: травленню добре допомагає лимон; не варто запивати їжу газованою водою - вуглекислий газ подразнює шлунок і кишечник; корисні напої з шипшини, м'яти, брусниці чи журавлини; протягом тижня під час їжі необхідні ферментні препарати, що допомагатимуть травленню.

Не менше роботи було й у "швидкої". За святкові дні її працівники зафіксували 50 гіпертонічних кризів; надали допомогу 18 травмованим, 6 із котрих перебували у стані алкогольного сп'яніння; 11 чоловік мали алкогольне отруєння. Окрім того, госпіталізовано 43 ужгородців.

   











УВАГА! Публікації розділу "Моніторинг ЗМІ" не обов'язково збігаються з точкою зору редакції сайту "Православіє в Україні", а є відбиттям суспільних подій і думок з метою поліпшення взаєморозуміння та зв'язків між Церквою й суспільством. Статті подаються в редакції першоджерела.