УКР РУС  


 Головна > Публікації > Моніторинг ЗМІ  
Опитування



Наш банер

 Подивитися варіанти
 банерів і отримати код

Електронна пошта редакцiї: info@orthodoxy.org.ua



Зараз на сайті 80 відвідувачів

Теги
церква і суспільство церковна журналістика Мазепа розкол в Україні краєзнавство монастирі та храми України милосердя автокефалія УГКЦ Вселенський Патріархат Археологія та реставрація Священний Синод УПЦ Церква і влада іконопис Ющенко Церква і медицина українська християнська культура секти вибори Церква і політика педагогіка забобони Митрополит Володимир (Сабодан) Патріарх Алексій II церква та політика Президент Віктор Ющенко конфлікти Приїзд Патріарха Кирила в Україну Католицька Церква Доброчинність Голодомор молодь шляхи єднання комуністи та Церква діаспора Києво-Печерська Лавра 1020-річчя Хрещення Русі Предстоятелі Помісних Церков постать у Церкві УПЦ КП






Рейтинг@Mail.ru






«Час-2000» (Чернівці): Сяє паска на великоднім столі



«Час-2000» (Чернівці), 5 квiтня 2007, Інна Савик, Віктор Великий

Наближається останній тиждень Великого посту, котрий в народі називають "страсним" ("чистим", "білим"). До Чистого четверга прибирають подвір'я, миють в помешканні, білять хату... А ще, аби бути здоровими, наші предки намагалися скупатися до схід сонця, набравши з криниці "чистої", тобто яку ще ніхто не брав, води або й у річці. Увечері в церкві урочисто відправляли "страсті", служба йшла урочисто, не можна було надворі кричати, співати, додому в спеціальних ліхтариках несли страсний вогонь - страсну свічку. Її полум'ям випалювали хрест на сволоку в хаті, на воротах - оберіг від злих сил.

Пекти паски теж починали в четвер (подекуди в суботу). До цього ритуалу старанно готувалися: господиня одягала чисту сорочку, читала молитви... Готували тісто здебільшого опарним способом. Коли воно підходило двічі, господиня, промовивши "Господи, благослови Своїм Духом Святим", виготовляла паски, зверху з двох смужок тіста викладала хрест або шишечку, як на весілля, а то й голуба. Пасок готували чимало - не лише для своєї родини, а й для бідних.

Паску пекли лише раз на рік, і кожна господиня намагалася зробити її найсмачнішою. Звісно, це залежало від уміння та й від складових: яєць клали навіть по 130. Нині рецепти дещо спростилися, однак побожне ставлення і головні правила приготування цього ритуального виробу збереглися.

По-перше, борошно має бути високоякісним, сухим, добре просіяним. Тісто слід місити довго, ретельно. Кажуть, що його потрібно 300 разів ударити, щоб гості 300 разів похвалили. Тісто має сходити тричі: коли вчиняється опара, замішане тісто, тісто в формі. Під час цього процесу не можна голосно говорити, стукати дверима, влаштовувати протяг, бо тісто дуже ніжне і на все реагує. Піч чи духовку заздалегідь слід добре нагріти. Паску готують на яйцях або на жовтках - тоді менше черствіє.

Паска звичайна. Розвести в теплому молоці дріжджі (50 г), додавши по 1 ст. л. борошна та цукру. Коли забродить, вилити в миску з борошном (0,5 кг), додати розтерті з цукром (100 г) до білого жовтки (4 шт.), посолити (0,5 ч. л.) і замісити. Наприкінці додати розтоплений маргарин чи масло (100 г), ще помісити, щоб жир добре увійшов у тісто, накрити і поставити в тепле місце. Коли знову зійде, перемісити, викласти у форму, дно якої вистелене промасленим папером, наповнивши її на третину. Тісто знову має підійти, тоді змастити його яйцем і випікати в гарячій духовці (190- 2000С) приблизно годину. Якщо верх підгорає, покладіть на нього паперовий рушничок, змочений водою. За потреби подивитися до тіста, що випікається, духовку відчиняйте дуже обережно, не стукайте, бо це позначиться на пишності виробів.

Паска заварна. Запарити чашку манної крупи 0,5 л гарячого молока, коли охолоне, покласти половину пачки дріжджів і поставити у тепле місце. Як добре зійде, додати розтерті з цукром (1 склянка) яйця (6 шт.), 150 г розтопленого масла чи маргарину, 0,5 ч. л. солі, ваніль, 3,5 склянки борошна, добре вимішати, наприкінці замішування додати 1-1,5 склянки родзинок чи цукатів і знову поставити в тепле місце, щоб сходило. Коли тісто збільшиться вдвічі, знову обім'яти його і покласти у змащені маслом, посипані подрібненими горіхами чи просто борошном форми (на третину висоти). Паски мають вистоятися у теплому місці не менше як півгодини.

Спечені паски, перевернувши, виймають на застелені подушки. Якщо погано виймається, слід обережно обвести паску по контуру форми ножем, а форму зовні змочити водою. Через 10-12 годин проколоти паски дерев'яною паличкою в кількох місцях, скропити сиропом і змастити помадкою.

Сироп. 200 г цукру розвести у 1,5 склянки води, додати сік половини лимона, дати закипіти, додати 2 г ромової есенції, цедру лимона, добре вимішати.

Помадка. Залити 200 г цукру 110 мл води, додати 0,5 ч. л. оцту, варити до розчинення цукру, зняти з вогню і розтирати, додаючи вершкове масло (10 г). Коли почне біліти, влити лимонний сік (з половинки лимона) та ромову есенцію (2 г).

Сирну паску, як і звичайну, готують теж лише раз на рік. Щоб вона була смачною, сир треба брати дуже свіжий, добре віддушений.

Паска з родзинками. Розтерти послідовно 800 г свіжого перетертого сиру, 3-5 круто зварених жовтків, 200 г вершкового масла, 200 г сметани, склянку цукру. Додати 0,5 склянки родзинок, 2 пакетики ванільного цукру. Добре вимішати, викласти в мокру серветку, тоді - у форму під гніт. Поставити в холодне місце на добу.

Паска з горіхами. Вимішати кілограм сиру, чотири яйця, 100 г вершкового масла, склянку цукру, 2 склянки сметани, 2 пакетики ванільного цукру. Додати 0,5 склянки підсмажених подрібнених горіхів, все добре змішати, покласти у форму під прес на добу.

   











УВАГА! Публікації розділу "Моніторинг ЗМІ" не обов'язково збігаються з точкою зору редакції сайту "Православіє в Україні", а є відбиттям суспільних подій і думок з метою поліпшення взаєморозуміння та зв'язків між Церквою й суспільством. Статті подаються в редакції першоджерела.